NYRA COACHING

Wat is NLP?

NLP is de studie van succes!!

Richard Bandler en John Grinder hebben samen onderzoek gedaan naar succesvolle mensen. Wat maakt dat zij succesvoller zijn dan anderen in hun vakgebied? Wat is het verschil dat het verschil maakt?

Het doel hiervan was om dit succes vervolgens overdraagbaar te maken op anderen. Zo is NLP ontstaan. Het is dus een verzameling vaardigheden en technieken, waarmee jij jezelf, op welk vakgebied dan ook, sneller kan laten groeien. Andersom gezien: ben je ergens helemaal niet goed in, of zelfs ongelukkig, dan helpt NLP je, om beter te worden.

N staat voor Neurosysteem. Dit is je brein, alsmede het hele zenuwstelsel waarmee je brein aan alle delen van het lichaam is gekoppeld. Iedere beweging die je maakt ontstaat doordat je brein dit communiceert met het betreffende lichaamsdeel. Bij het aanleren van nieuwe vaardigheden worden nieuwe neurale paden aangelegd.

L staat voor Linquistiek en betekent ook wel taal. Taal is het middel waarmee wij communiceren. Taal zijn onze woorden, maar zeker ook meer. Zo geeft onze intonatie, de manier waarop we deze woorden uitspreken heel veel betekenis aan de communicatie. En dan heb je ook nog onze lichaamstaal. Hiermee communiceren we zelfs nog meer dan met onze woorden. Iedere actie die uitgevoerd wordt, wordt ingeleid door communicatie. Zoals we bij de N zagen, worden ook onze bewegingen ingezet door communicatie, in dit geval interne communicatie.

P staat voor programmeren. Het woord programmeren suggereert dat we het over computers hebben, echter als mens volgen wij ook heel de dag ‘programma’s’, ofwel ‘patronen’ of ‘strategieën’. Fietsen, lezen, blij worden, allemaal patronen die in ons zitten. Het zijn neurale paden die ingezet worden door communicatie. Sommige patronen hebben we niet eens door, van sommigen zouden we af willen en soms zouden we nieuwe patronen willen.

NLP zou je dus kunnen vertalen als: het herkenen, gebruiken en/of veranderen van onze patronen die in ons neurosysteem zitten, door middel van taal.